Publicatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, productdossier BOB Achterhoek Winterswijk

DeWinterswijkgids.nl kreeg de volgende bekendmaking binnen: Publicatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, productdossier BOB Achterhoek Winterswijk.

Meer informatie over deze bekendmaking:

Gelet op artikel 18 eerste lid van de Regeling wijn en olijfolie maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de volgende nationale aanvraag tot registratie van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) voor wijn bekend. Iedere natuurlijke of rechtspersoon die kan aantonen een rechtmatig belang te hebben in verband met de voorgenomen registratie van bijgaand productdossier, kan tot uiterlijk 13 augustus 2017 zijn bedenkingen daartegen kenbaar maken door middel van toezending van een gemotiveerde verklaring aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, secretariaat Adviescommissie Wijn, Postbus 93119, 2509 AC Den Haag Datum van ontvangst (DD/MM/JJ) [wordt door de Commissie ingevuld] Aantal bladzijden (deze bladzijde inbegrepen) 15 Taal van de aanvraag Nederlands Dossiernummer [wordt door de Commissie ingevuld] Deze aanvraag is voor een groep wijngaarden in dit gebied, andere bestaande wijngaarden kunnen zich later aansluiten, evenals mogelijke nieuwe wijngaarde en indien zij voldoen aan het product dossier. Op dit moment zijn er geen andere bestaande wijngaarden die zich aansluiten. Naam Wijngaard Hesselink (Gerhard Ensing) Adres Vredenseweg 168, 7113 AE Winterswijk-Henxel Rechtsvorm, omvangen samenstelling Eenmanszaak Nationaliteit Nederlands Telefoon +31 (0) 543 562243 Fax E-mail info@wijngaardhesselink.nl en Naam Wijngaard De Reeborghesch (Henk Marmelstein) Adres Sikkingweg 4, 7107 BD Winterswijk-Kotten Rechtsvorm, omvang en samenstelling Eenmanszaak Nationaliteit Nederlands Telefoon +31 (0) 543 563425 Fax E-mail info@dereeborgesch.nl Nationaal besluit tot goedkeuring: nog in te vullen =Classificatie enig document Te registreren naam: "Achterhoek Winterswijk” Overeenkomstige vermeldingen: n.v.t. Traditioneel gebruikte naam: n.v.t. Rechtsgrondslag voor het doorsturen: Artikel 96 lid 5 Vo EU 1308/2013 Het onderhavige product dossier bevat een wijziging (wijzigingen) die is/zijn vastgesteld overeenkomstig: n.v.t. Type geografische aanduiding: BOB – Beschermde Oorsprongsbenaming Wijncategorieën De volgende wijncategorieën worden gemaakt: 1. Wijn 3. Likeurwijn 4. Mousserende kwaliteitswijn 8. Parelwijn 15. Wijn uit ingedroogde druiven 16. Wijn uit overrijpe druiven In de volgende overzichten zijn vermeld: • Per wijncategorie per wijntype een beschrijving van de wijn: De gebruikte rassen met hun organoleptische kenmerken voor de wijn De analytische kenmerken van de wijn • Per wijncategorie per wijntype de gebruikte essentiële oenologische procedés • Per ras de maximale opbrengst per hectare Organoleptische kenmerken per ras: Druivenrassen: Regent N, Pinotin N, Acolon N, Cabertin N, Cabernet Cortis N, Monarch N Van deze druiven worden naast fruitige droge wijnen, ook wijnen gemaakt die met behulp van eiken barriques zijn gelagerd,: van wijnen met een tannine structuur tot meer soepele rode wijnen met vanille tonen. Organoleptische kenmerken: Druivenras: Regent N Kleur: intensieve rode kleur Geur: kersen / aalbessen Smaak: volle wijn (body)met een duidelijke tannine structuur. Door de gematigde zuren een milde fluweel rode wijn, met aroma’s van bosvruchten en zwarte bessen. Deze fruitige wijn wordt ook in barriques op eikenhout gelagerd met vanille tonen. Deze wijn wordt ook gevinificeerd tot een zoete wijn met de Regent N kenmerken. Druiven Ras: Pinotin N Kleur: robijn rood Geur: zwarte kersen / framboos Smaak: een toegankelijke milde wijn Druivenras: Acolon N Kleur: intensief rood (diep donker violet) Geur: kersen / bramen Smaak: fijne fruitaroma’s van kersen, bramen en zwarte bessen met een volle smaak met harmonie en kan goed verder gelagerd worden in barriques (vanille tonen) Druivenras: Cabertin N Kleur: donker robijn rood Geur: bosvruchten, bramen en zwarte bessen Smaak: rijpe tannine structuur die zich daardoor zeer goed leent voor lagering in barriques (vanille tonen) Druivenras: Cabernet Cortis N Kleur: violet donker rood Geur: duidelijke cassis geur Smaak: cassis met duidelijke aroma’s en kruidig krachtig, met duidelijke tannines die de wijn zeer geschikt maken om uit te lageren in barriques,(vanille tonen) en ook om wijnen van andere soorten in een cuvée te completeren Druivenras: Monarch N Kleur: diep rood Geur: zwarte kersen / framboos Smaak: fijne vruchtaroma’s voor een soepele wijn, de tannines zijn niet scherp Bij cuvées, die ieder jaar afhankelijk van de oogst opnieuw samengesteld worden is het een wisselende combinatie van de organoleptische kenmerken van de rassen waaruit de cuvée is samengesteld. Analytische kenmerken voor rode fruitige, droge wijn Voor wat betreft de volgend kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 0,5 en 6 gram per liter Algemene analytische kenmerken (diagram) Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,5% Totaal minimum zuurtegraad: 63,84 milli-equivalent / l Analytische kenmerken voor rode zoete wijn Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 15 en 30 gram per liter Algemene analytische kenmerken (diagram) Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,5% Totaal minimum zuurtegraad: 63,84 milli-equivalent / l Analytische kenmerken voor rode barrique wijn Voor wat betreft de volgend kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 0,5 en 6 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 11,5% Totaal minimum zuurtegraad: 63,84 milli-equivalent / l Druivenrassen: Johanniter B, Souvignier Gris Rs, Solaris B, Merzling B, of een cuvée van deze rassen Van deze druiven worden naast fruitige droge ook wijnen gemaakt die met behulp van eiken barriques zijn gelagerd Organoleptische kenmerken: Druivenras: Johanniter B Kleur: goud feel Geur: citrus en rijpe appels Smaak: Fruitig en krachtig met een smaak die Riesling trekken heeft. Door het milde zuur is de wijn fris. Druiven Ras: Souvignier Gris Rs Kleur: geel Geur: rijpe gele vruchten Smaak: volle wijn, licht fruitig en fris met iets zoet in de smaak Druivenras: Solaris B Kleur: goud geel Geur: een bouquet van tropisch fruit, zoals mango of rijpe ananas Smaak: frisheid van het zuur De wijn van dit ras wordt ook gebruikt om met barriques de wijn te lageren, hetgeen de wijn de vanille (hout) tonen geeft en de smaak van de wijn filmend maakt. Druivenras: Merzling B Kleur: zacht geel Geur: citrus / tropische vruchten Smaak: fruitig en vol, met kruidige aroma’s, een combinatie van zoet en fruitzuur. Deze wijnen kunnen ook gelagerd worden in barriques om tot vollere, krachtigere witte wijnen te komen. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden om zoetere wijnen te maken. Bij cuvées, die ieder jaar afhankelijk van de oogst opnieuw samengesteld worden is het een wisselende combinatie van de organoleptische kenmerken van de rassen waaruit de cuvée is samengesteld. Analytische kenmerken: droge, fruitige, witte wijn Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 1 en 8 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,5% Totaal minimum zuurtegraad: 77,14 milli-equivalent / l Analytische kenmerken: droge, volle witte wijn (barrique) Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 15 en 30 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,5% Totaal minimum zuurtegraad: 77,14 milli-equivalent / l Analytische kenmerken: zoete, fruitige witte wijn Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 15 en 30 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,5% Totaal minimum zuurtegraad: 77,14 milli-equivalent / l Druivenrassen: Van een van de rode rassen van de lijst van rode rassen, of een cuvée daarvan, mogelijk met ook Johanniter B Organoleptische kenmerken: Kleur: zalmroze, Geur: zoetig rood fruit, Smaak: fruitig iets zoet karakter met een volle smaak Daarnaast kenmerken van gebruikte rassen zoals hier boven omschreven Analytische kenmerken: volfruitige rosé wijn Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 3 en 10 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,0% Totaal minimum zuurtegraad: 63,84 milli-equivalent / l Druivenrassen: Regent N, Pinotin N, Acolon N of Cabertin N Organoleptische kenmerken: Kleur: rood, Geur: zoet, zwarte bessen, licht kruidig Smaak: kruidige smaak Daarnaast verdere kenmerken van gebruikte rassen zoals hier boven omschreven Analytische kenmerken: likeurwijn Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 50 en 100 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 18% Totaal minimum zuurtegraad: 63,84 milli-equivalent / l Druivenrassen: Johanniter B, Souvignier Gris Rs, Solaris B, of een cuvée van deze rassen Organoleptische kenmerken: Kleur: wit, Geur: appel, citrus, Smaak: fruitig, fris met kleine belletjes, met een vrij volle structuur Daarnaast verdere kenmerken van gebruikte rassen zoals hier boven omschreven Analytische kenmerken: witte, volfruitige mousserende kwaliteitswijn Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 5 en 16 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,5% Totaal minimum zuurtegraad: 79,8 milli-equivalent / l Druivenrassen: van een van de rassen van de lijst van rode rassen, of een cuvée daarvan, mogelijk met ook Johanniter B Organoleptische kenmerken: Kleur: zalmroze, Geur: licht, rood fruit, Smaak: fruitig karakter met een tinteling Daarnaast verdere kenmerken van gebruikte rassen zoals hier boven omschreven Analytische kenmerken: rosé parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 5 en 16 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 10,0% Totaal minimum zuurtegraad: 63,84 milli-equivalent / l Druivenras: Solaris B Organoleptische kenmerken: Kleur: wit, Geur: rijp tropisch fruit, honing Smaak: volle structuur, filmend, zoet met frisse volle tonen Daarnaast verdere kenmerken van het Solaris B ras zoals hier boven omschreven Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 120 en 240 gram per liter Algemene analytische kenmerken Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 9,0% Totaal minimum zuurtegraad: 66,5 milli-equivalent / l Druivenras: Solaris B Organoleptische kenmerken: Kleur: wit, Geur: rijp tropisch fruit, honing Smaak: volle structuur, filmend, zoet met frisse volle tonen Daarnaast verdere kenmerken van het Solaris B ras zoals hier boven omschreven Analytische kenmerken: Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels: Maximaal totaal alcoholvolumegehalte Maximum gehalte aan vluchtige zuren Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren Suikergehalte tussen 50 en 120 gram per liter Algemene analytische kenmerken (diagram) Minimaal effectief alcoholvolumegehalte (in volumeprocent): 12% Totaal minimum zuurtegraad: 73,15 milli-equivalent / l De wijnen, ook de grondwijn voor mousserende / parel wijn kunnen worden gevinifieerd in het gebied van de beschermde oorsprongsbenaming en eveneens in het nabijgelegen Overijssel en de rest van Gelderland. Wijncategorie 1: Rode wijn, droog, fruitig, vol Minimaal 4 dagen pulpgisting Wijncategorie 1: Rode wijn, droog, krachtig, barrique Minimaal 4 dagen pulpgisting Houtrijping minimaal 8 maanden Wijncategorie 1: Rode wijn, zoet Minimaal 4 dagen pulpgisting Wijncategorie 1: Witte wijn, droog, fruitig Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Wijncategorie 1: Witte wijn, droog, vol (barrique) Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Houtrijping van minimaal 3 maanden voor minimaal 50% van het volume Wijncategorie 1: Witte wijn, zoet, fruitig Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Wijncategorie 1: Rosé wijn, volfruitig Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Wijncategorie 3: Likeurwijn rood Minimaal 4 dagen pulpgisting Minimaal 1 jaar houtrijping Toevoeging wijnalcohol Wijncategorie 4: Mousserende kwaliteitswijn, wit, volfruitig Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Tweede gisting in de fles met de traditionele methode Wijncategorie 9: Rosé Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Toevoeging van koolzuurgas tijdens het bottelen (Max 2,5 bar) Wijncategorie 15: Witte wijn uit ingedroogde druiven Een late oogst met handmatige pluk Natuurlijk drogen, met nadrogen op stro, minimaal 2 weken, Verwerking tot wijn via koude vergisting, < 18c Wijncategorie 16: Witte wijn van overrijpe druiven Een late oogst met minimaal 120 oechsle Koude fermentatie onder de 18C (uitzonderingen: temperatuur verhoging in het begin van de gisting voor wijnen die moeilijk gisten) Maximumopbrengsten Rood Regent N – maximaal 50 hectoliter per hectare Rood Pinotin N – maximaal 50 hectoliter per hectare Rood Monarch N- maximaal 50 hectoliter per hectare Rood Acolon N- maximaal 50 hectoliter per hectare Rood Cabertin N – maximaal 50 hectoliter per hectare Rood Cabernet Cortis N – maximaal 50 hectoliter per hectare Wit Souvignier Gris Rs – maximaal 60 hectoliter per hectare, wanneer druiven worden ingedroogd is het maximaal 20 hectoliter per hectare, en bij overrijpe druiven 40 hectoliter per hectare Wit Johanniter B – maximaal 60 hectoliter per hectare, wanneer druiven worden ingedroogd is het maximaal 20 hectoliter per hectare, en bij overrijpe druiven 40 hectoliter per hectare Wit Solaris B – - maximaal 50 hectoliter per hectare, wanneer druiven worden ingedroogd is het maximaal 20 hectoliter per hectare, en bij overrijpe druiven 40 hectoliter per hectare Wit Merzling B – maximaal 60 hectoliter per hectare Vermelding van traditionele aanduidingen als bedoeld in artikel 54, lid 1, onder a(2), die verband houden met deze oorsprongsbenaming of geografische aanduiding: Niet van toepassing Afbakening en grenzen BOB Achterhoek Winterswijk Het afgebakend geografisch gebied, de gehele gemeente Winterswijk, ligt in het oostelijk deel van de Achterhoek, dat doorloopt tot aan de Duitse grens. Het gebied valt grotendeels binnen het Oost Nederlands plateau met een andere bodemstructuur (met leem en kalk) dan de westelijk van Winterswijk gelegen gebieden in de Achterhoek (rivierklei en dekzandafzettingen). De gemeente Winterswijk heeft een groot aantal buitengebieden, die worden gevormd door negen buurtschappen die allemaal tot de gemeente Winterswijk behoren. Met de klok mee zijn dit achtereenvolgens: Meddo (1.448 inw.), Huppel (414 inw.), Henxel (268 inw.), Ratum (354 inw.), Brinkheurne (272 inw.), Kotten (798 inw.), Woold (861 inw.), Miste (675 inw.) en Corle (281 inw.) Meddo kent als enige van de buurtschappen een dorpskern met diverse voorzieningen.‬ De omgeving van Winterswijk staat bekend om zijn coulisselandschap en de steengroeve met zijn fossiele resten. Het JuratijdperkLias komt bij Winterswijk in enkele beekbeddingen aan de oppervlakte. De omgeving van Winterswijk werd daarom in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen tot het Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van totaal bijna 22.000 hectare groot. Voor de Beschermde Oorsprongsbenaming gaat het om de gebieden met humus en leem, die voor het telen van druiven belangrijk zijn. Nutsgebied Het nutsgebied is NL 222, Achterhoek in de provincie Gelderland. Druivenrassen De druivenrassen die voor de BOB Achterhoek Winterswijk worden gebruikt zijn geclassificeerd als Vitis Vinifera in de Vitis International Variety Catalogue (VIVC) database met formele classificatie informatie. De druivenrassen worden ook vernoemd in de huidige OIV lijst (Office International de la Vigne et du Vin) en zijn in onderstaande tabel weergegeven. Druivenrassen: Wit Rood Johanniter B Regent N Solaris B Pinotin N Souvignier Gris Rs Cabernet Cortis N Merzling B Cabertin N Acolon N Monarch N Van rode druiven wordt rode en rosé wijn gemaakt. De bodem van het Oost-Nederlandse Plateau, strekt zich uit rondom Winterswijk (met leem en ook kalk De andere gebieden in de Achterhoek zijn gebieden met rivierklei of dekzandafzettingen. De bodemtextuur in Achterhoek Winterswijk kent verschillende grondsoorten, die zich afwisselen en in elkaar overlopen. De grondsoorten laten zich karakteriseren door de volgende eigenschappen: • Een goede humus laag • De bodem bevat leem, die een goede invloed heeft op de volheid van de wijn en de grond beschermt tegen uitdrogen. • Door de leem (lutum) laag zullen de planten niet snel verdrogen • Door de zanderige bovengrond is er sprake van een goede waterhuishouding • Het grondwater neemt de mineralen (zoals kalk dat hier voorkomt in de ondergrond) op uit de ondergrond, hetgeen een goede voeding is voor de planten Het afgebakend gebied ligt niet ver van het weerstation Hupsel van het KNMI, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, waarvan de klimaat gemiddelden (2010 – 2015) voor de wijnbouw groeiperiode van mei tot september zijn: • Gemiddelde temperatuur: 15,58 graad Celsius • Gemiddelde minimum temperatuur: 9,93 graad Celsius • Gemiddelde maximum temperatuur: 20,83 graad Celsius • Gemiddelde relatieve vochtigheid: 78,36% • Gemiddelde neerslaghoeveelheid: 78,54 mm per maand • Gemiddelde uren zonneschijn: 192,93 uur per maand De iets lagere nachttemperaturen dan gemiddeld in Nederland helpen om frisse, fruitige wijnen te maken, terwijl de iets hogere maximum temperaturen en meer zonne-uren voor een rijpere druif zorgen. De teelt wordt gekenmerkt door de volgende handelingen, gekozen om tot een kwaliteitswijn te komen: • Rassenkeuze: Gekozen is voor rassen die in deze omgeving goed kunnen rijpen en voor de nodige aroma’s kunnen zorgen. Ook wordt nagestreefd om door de keuze van de rassen tot een duurzamere teelt te komen (resistentie). • Plantdichtheid: De rijen staan tussen 2.00 m en 2.20 m van elkaar (zorgt voor genoeg zonlicht), terwijl de planten 1 tot 1.25 meter uit elkaar staan. Op deze manier krijg men rond 2.2 vierkante meter per plant, om op die manier per plant genoeg voedingsstoffen te krijgen (voor de rijping en voor de aroma’s). • De stroken tussen de plantrijen worden zwart gehouden om de warmte die ‘s nachts wordt uitgestraald op te vangen ten behoeve van een vroegere rijping,. Dit helpt ook bij nachtvorstbestrijding. Alternatief is om de stroken kort groen te houden. • Toppen bij groeizaam weer om te zorgen dat de voeding naar de trossen gaat • De teelt wordt gelimiteerd (maximale opbrengst zoals aangegeven in de beschrijving van de wijnen), waar nodig worden de trossen gedund. • Leiden van de planten: Gekozen is voor de Guyot methode (jaarlijks aanbinden aan de heftdraad), met een rechtop groeiende loofwand tot ongeveer 2,20 m (opvangen van zonlicht voor de fotosynthese) en na ontbladering een open druivenzone (sneller droog, zonlicht). • Een van de belangrijkste teeltbeslissingen is het moment van de oogst, gebaseerd op het zeer precies volgen van de rijping: suiker, zuur (PH) en aroma’s, om tot een kwaliteitswijn te komen. Vooral de volgende gebruikte vinificatie procedés dragen bij aan het karakter van de gemaakte wijnen: • De wijnen worden gevinificeerd (restsuiker, zuur, minimum alcohol, houtlagering) gebaseerd op specificaties gemaakt op basis van de oogstkwaliteit. Een panel van ervaren proevers komt ieder jaar per cuvée tot de juiste samenstelling en of houtlagering gewenst is. • Een koele vergisting van de witte en rosé wijnen, dit om tot de frisse, fruitige wijnen te komen. • Het gebruik van houten vaten voor de rijping van rode wijnen, om tot een volle smaak met zachte tannines te komen, terwijl voor witte wijnen een gedeeltelijke houtrijping wordt gebruikt om te komen tot een vollere wijn. De kwaliteit van de wijn komt voort uit de combinatie van het klimaat, de bodem, teelt en vinificatie. De combinatie van de grondlagen zorgt voor een goede waterhuishouding. De ondergrond verzorgt via het grondwater de voeding met kalk en mineralen, terwijl men in de bovengrond via het leem en de humus de voorwaarden vervullen voor een goede druiventeelt. Een bodem met humus en leem is uitermate geschikt voor wijnbouw en kan goed vocht en voedingsstoffen vasthouden, waardoor de druiven aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen voor een volle en krachtige wijn, ook in drogere perioden. Het klimaat (meer een landklimaat) helpt mee om tot de vereiste rijpheid te komen, maar met de frisheid en een fruitige smaak van de wijn (door een iets lagere nachttemperatuur). Verder zijn er de door de mens ingebrachte aspecten zoals rassenkeuze, groeimethode (maximaal gebruik van zonlicht, trosdunning), oogstmanagement (checken van suikers, zuren en aroma’s) en vinificatie (koude fermentatie, houtrijping) die het samen met de bodem en het klimaat mogelijk maken om de kwaliteitswijnen te produceren. Herkenbare cépage en cuvée wijnen (vol en fruitig, met frisse witte (geur van rijp fruit / citrus) / rosé wijnen en rode wijnen met zachte tannine). De beschreven organoleptische en analytische kenmerken van de gemaakte wijnen zijn het resultaat van dit verband tussen bodem, klimaat en de menselijke aspecten, zoals de kenmerkende frisheid en volfruitige smaak bij de witte en rosé wijnen en zachte tannines met een volle smaak bij de rode wijnen. Naast de categorie "wijn" worden ook andere categorieën wijnbouwproducten gemaakt: likeurwijn, mousserende kwaliteitswijn, parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd, wijn uit ingedroogde druiven en wijn uit overrijpe druiven Likeurwijn bestaat uit een grondwijn met dezelfde organoleptische kenmerken als de categorie “wijn” (die voortkomen uit de combinatie van bodem, klimaat en menselijk handelen), echter met de hoeveelheid restsuiker die gewenst is voor de likeurwijn. Daarboven op komen de houtrijping van minimaal 2 jaar (zorgt voor verdere uitbouw van de wijn: zachtere tannines en houttonen) en de uitbouw van de alcohol om tot een likeur te komen, door middel van de toevoeging van wijnalcohol. De wijn heeft een effectief alcoholgehalte van minimaal 18%. Voor mousserende kwaliteitswijn wijn heeft de grondwijn dezelfde organoleptische kenmerken als de categorie “wijn” (dezelfde frisheid en fruitige smaak die voortkomt uit de combinatie van bodem, klimaat en menselijk handelen). Daarboven op komen de kenmerken die voortkomen uit de omzetting van de grondwijn in mousserende wijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van flesvergisting (traditionele methode) die de elegante mousse geeft. De wijn heeft minimaal 3,5 bar overdruk. Voor deze wijn heeft de gebruikte cuvée minstens een totaal alcohol volume gehalte percentage van 10,5%. Voor parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd heeft de grondwijn eveneens dezelfde organoleptische kenmerken als de categorie “wijn” (dezelfde frisheid en fruitige smaak die voortkomt uit de combinatie van bodem, klimaat en menselijk handelen). Daarboven komen de kenmerken die voortkomen uit het toevoegen van CO2 om de parels te krijgen. De wijn heeft minimaal 10% effectief alcohol en heeft maximaal 2,5 bar overdruk. Wijn uit ingedroogde druiven kent een concentratie van suikers en aroma’s door de essentiële stap dat men de druiven langer laat rijpen en daarna de druiven minimaal 2 weken laat indrogen. Door de koude vergisting ontstaat zo een wijn met een effectief alcoholgehalte van minstens 9,4%. De concentratie van aroma’s in deze fruitige wijn komt voort uit de combinatie van bodem, klimaat en menselijk handelen. Wijn uit overrijpe druiven kent een suikergehalte van minimaal 110 oechsle, door de essentiële stap om de druiven langer te laten rijpen. Hierdoor ontstaat, bij koude vergisting, zonder verrijking, een door de combinatie van bodem, klimaat en menselijk handelen, fruitige wijn met een effectief alcoholgehalte van minstens 12%. Het resultaat van deze benadering is dat bij verschillende concoursen, in binnen en buitenland, (zoals Wenen) jaarlijks medailles zijn en worden behaald. De procedure voor alle wijnen BOB Achterhoek Winterswijk bestaat uit het checken van de wijnanalyse met de analysedefinities in het productdossier en een organoleptische keuring (3 keurders), waarbij de wijn wordt gecheckt volgens de OIV richtlijnen (annex 3.1 van Resolution OIV/Concours 332A/2009 OIV standard for international wine and spirituous beverages of vitivinicultural origin competitions en minstens 75 punten moet halen. Indien de wijn niet voldoet, kan de wijn niet geëtiketteerd worden als Beschermde Oorsprongsbenaming Achterhoek Winterswijk. Geen Bemiddelende instantie Naam bemiddelende instantie(s) Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Volledig adres Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag Telefoon +31 88 60 26 781 Fax E-mail info.wijn@rvo.nl Gegevens belanghebbende partij Naam: Adviescommissie Wijn Rechtsvorm, omvang Commissie benoemd door de en samenstelling Minister van Economische Zaken Nationaliteit Nederlands Adres p/a Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag Telefoon +31 88 60 26 781 Fax E-mail info.wijn@rvo.nl https://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/06/Productdossier-BOB-Achterhoek-Winterswijk.pdf

 

Onderwerp: Economie | Ondernemen, officielepublicaties uit categorie officielepublicaties/stcrt/2017.

Dit artikel verscheen op deWinterswijkgids.nl op 10-05-2024.

Laat dit artikel viral gaan in Winterswijk, deel het met je vrienden!

Auteur

Foto van Redactie deWinterswijkgids.nl
Redactie deWinterswijkgids.nl

Weet wat er speelt in jouw buurt. Wij krijgen van de gemeente altijd als eerste de laatste vergunning aanvragen & andere bekendmakingen. Wij delen deze met onze lezers.

  1. Bekendmakingen winterswijk
  2. stcrt-2017-32298

Gerelateerde berichten